Sidor

söndag, juli 31, 2011

RIP

Inte så farligt som det låter. Men jag önskar just nu döden på en hel del individer i min omedelbara närhet. Dessa är -givetvis- så här års: Bananflugejäklar. De finns fantamej precis överallt i köket. Det är makens förbaskade bananer som är skuld till alltsammans, var så säker. Nu när de har fått fäste så är det ingenting som biter på dem. Inget effektivt alltså. Flugspray är de immuna emot - jag tror till och med att de bara blir piggare och rent av resistenta mot det där. Numera är ju alla gifter miljövänliga dessutom, så de tar inte kål på någonting och gör det inte det så kan man ju skita i att använda "giftet" och då är miljön helt opåverkad!! Skulle man våga sig på att öppna vaskskåpet där soppåsarna står så lär man få ångra sig. Det lever därinne. Det lever precis lika bra om påsarna är tomma, så det så. Undrar vad de där flugorna äter egentligen, för det finns inget framme som det går att livnära sig på. 
Jag tvivlar...

lördag, juli 30, 2011

"Fynden" har anlänt!

Nu minsann har båda de där fantastiska paketen som jag beställde för ett tag sedan anlänt. Då ska vi se här:

Jadå, det motsvarar förväntningarna. Lagom höstkläder (barfota med blått nagellack är kanske inte det riktigt rätta till...)
Dessa behåller vi. Lite detaljer som stör mig, men det ska ju komma ett paket till snart.











Då kollar vi i paket nr två!  Kan detta visa utlovat resultat från tv-reklamen????
Haha - ska jag ta mig i denna?



Ja, ser man på det gjorde jag!!! Blev
ju jätte, jättebra!!

Vaddå? Ljuger bilden - det gör den väl inte alls det....
(Klart den gör, men visst hade det varit trevligt!)













Då får jag väl visa sanningen då:
Är det ingen skillnad? Jo det är det. De där förargliga rullarna på ryggen är nämligen utslätade. I övrigt är det helt ok.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Den håller in magen lite också. Och, jo det behövs, för jag är i princip rak uppifrån och ner och med åren har rumpan flyttat fram på magen och så blir man rövlös....
 

fredag, juli 29, 2011

Inköpsansvarig

Det är jag som är det - ibland... Stig kom hit idag också trots ösregn. Vi hann med större delen av listan och dessutom var en del "problem" inte så svåra.
Att man kan lyfta upp brevlådan ur sitt fäste med stolpe och allt är förstås inte bra. Det kan ta en stund att fixa det. Men Stig svetsar fint - utom i regn så det får vänta lite.
Kattprojektet ska byggas av befintliga delar som uthusen är fulla av efter all renovering vi gjort under åren. Jag hittade brädor och läktor och färg. Sen "startade" jag en gammal pensel och målade hur galant som helst. Hur man startar en pensel? Jo, först köper man nya fina penslar och använder dem. Sen sätter man dem i vatten eller terpentin och tror att man ska komma ihåg att fylla på burkarna. Det funkar till jul ungefär. Nästa sommar är penslarna stenhårda. Ingen vätska biter på detta. Det gör däremot en rejäl hammare! Man ger borsten några duktiga slag och för det mesta mjuknar den och går kanske inte att måla för pilliga grejor med, men duger alldeles utmärkt till brädor.
Den här har inte jag gjort
men den är så äcklig att man
blir lite rädd...
Ett av huvudprojekten handlar (som vanligt) om en gammal kändis. Här gives en bakgrundsbild för intresserade. Nu är vi i samma situation igen men nu har jag tröttnat på fanskapet - nu ska den ut. Maken tycker att vi kan prova på nytt med uppehållande terapi, men jag hade Stig på min sida så han dödförklarade den - eller dömde ut den som han valde att kalla det. Maken blev lite purken, men Stig och jag körde och köpte en ny Ifö för inte alltför mycket pengar. Tyvärr hinner inte Stig komma i morgon och montera, men nu har vi en i alla fall! YES!!

torsdag, juli 28, 2011

Snickerier

Sol idag! Riktigt varmt ute faktiskt! Maken ger sig iväg och jobbar och Hex ser tv och äter frukost med två tiggande kattherrar. Så ringer det högtidligtvis på stationära telefonen. Det är snickaren som tänker komma om en halvtimme! Aha, då lutar det åt att bli en av årets bästa dagar för jag älskar när han är här så jag kan vara i vägen hjälpa till. Vi har en lång lista på vad som behöver göras. Lika bra att ta hit någon som kan och ínte minst har alla grejor som behövs. Stig vet precis hur allt funkar här. Det var han och hans son som byggde om både hus och stall när vi köpte gården för 12 år sedan.
Stig dyker upp och vi kollar igenom listan: -Snöplogen körde ihjäl brevlådan i vintras, stolpen behöver svetsas ihop. "Inga problem" enligt Stig (Redan här kan vi göra en jämförelse och meddela att maken surrade ihop hela rasket med stöttor och järntråd samt lät meddela att det enda man annars kunde göra var att gräva upp hela cementklumpen med stolpe och allt och gjuta om med ny) -Handtagen på stalldörrarna slokar "fixar vi" -slipa trappräcket och ett bord "visst" -överliggaren på grinden är lös "ska bara kolla vilka skruvar" osv. Proffshjälp! Maken ville fixa grinden själv, men det fick han inte för mig.
Dessutom ska vi göra ett kattprojekt som maken inte har en aning om än...
Idag blev trappräcket slipat medan jag målade plank. Sen körde jag efter bets och metallfärg och målade räcket eftersom det kan bli regn i morgon. Trädgården såg slutligen lite rufsig ut så jag fick klippa gräset också!

Stig slipar. Detta är gallret som Bagheera sprang rakt in i och fastnade med "axlarna" så jag kunde plocka honom direkt. En gång alltså... Numera rusar han till höger, nerför trappan och sen för det mesta ut på vägen. Med matte tätt efter.

tisdag, juli 26, 2011

Olika förslag

Ingen sol men men ganska varmt. Möjligen regn. Vad gör man med en sådan dag?
Baggi röstar först. Han hade två förslag. Antingen:







Eller möjligen:

                   
Flinga hade ett liknande förslag: 

Jaha, det var ju i och för sig inte så dumt. Men det dög nog inte för min del. Jag gick ut och inspekterade möjligheterna.
Planket borde tvättas från alger. Då börjar vi med det Släpa släpa stege, borstar och spann med målartvätt. Asa* ut slangen och spola av det hela efter en stund. Det blev ju bra. Nu får det torka tills i morgon.


Ska vi se vad vi kan göra mer. Här har vi ett staket som behöver lite ny färg.


Sagt och gjort. Jag målade ena halvan på in och utsida.
Dessa övningar tog fyra timmar. Hex har nu ONT i ryggen. Hex går in och lagar middag samt äter Diklofenak.

*Asa = släpa

måndag, juli 25, 2011

Äckligt va?

Var hos den "trevliga" nagelbyggaren igår. Den här gången gav jag igen när hon hackade på allt möjligt och det var som väntat - inget motstånd alls. Jag behöver ju inte vara övertrevlig när inte hon är det...
Naglarna var vi emellertid helt överens om:
Äckliga va! När jag såg den här bilden (mobilkameran - därav mörkret och kvalitéten) insåg jag att den kunde göras betydligt bättre. Ska vi se här:


Hahahaha! Så rolig man kan vara. Och kolla handen - nu blev den häxigare...

söndag, juli 24, 2011

Häxjakt

Det gäller att kunna röra på sig snabbt! Till skillnad från ungarna i Harry Potter som lär sig flyga kvast redan som grundkurs så har jag aldrig lyckats med detta... Vad gör man då? Köper en fin bil. För tråkigt...
Nä minsann, vi får hitta på nå´t annat:
Hahahaha! Kolla bara!! Vad ger ni för detta?
Och den är riktigt snabb! Helena har tagit fotot och då låg båten i Umeå. Så jag menar - jag reser fort mellan syd och nord...

lördag, juli 23, 2011

En liten tanke...

... till de drabbade i Oslo.

fredag, juli 22, 2011

Skrytbilder!

Fram till 15.30 var det en vanlig dag. Sen blev det terrorattack i Oslo och vem som ligger bakom det lär vi väl få reda på.
Här var det i alla fall en så´n där grå, fuktig och ganska varm dag som gör att  man egentligen bara vill vila sig. Vissa tar fasta på det rejält...
Murre sover i fåtöljen med pannan fast tryckt emot armstödet.
Jag går ut och tar lite skrytbilder på monsterrabatten.
Malva, clematis och stockrosor! Ogräset har icke en chans. Under tiden har Murre fått liv och flyttat till trappan. Han börjar tycka att det är dags för mjukmatsmiddag.

Och vår middag ligger på grillen!

Fläskfilé (på extrapris) - ser bra ut! Och blev väldigt bra också. Nej, det är inte fågelskit på grillen, det är sand.

En av stockrosorna i närbild!

Korrigerat!

Nu står det så här:

Knivman åtalas för mordförsökAv TT-SkD 22 JULI 19.30 2011-07-22 19:30:00

MALMÖ. En 27-årig man som misstänks för att ha knivhuggit en 44-årig man vid Värnhemstorget åtalas nu för mordförsök.
Det var den 31 maj som den äldre mannen fick ta emot tre knivhugg som träffade i bröstet.
Överfallet skedde vid elvatiden på förmiddagen

Korrigerat alltså.
Fast nu har ju världen fått annat att tänka på...

Värre än Midsomer

Journalister är rätt bedrövliga egentligen. Sanningen kan man väl inte påstå att de är så noga med och den som har författat denna överskrift borde ju söka sig till något hantverksjobb istället:

Åtalas för dagligt mordförsök

Av TT 22 JULI 12.06 2011-07-22 12:06:00


MALMÖ. En 27-årig man som misstänks för att under dagtid ha knivhuggit en 44-årig man på Värnhemstorget


Åtalas för dagligt mordförsök?? Har han försökt mörda någon/samma varje dag? Kära vänner! Undrar om jag inte ska jävlas lite med tidningen nu...

Jämngrått

Det var en helt grå dag - vädermässigt alltså. Grått och duggregn först. Sen blev det gråare och ösregn. Sist blev det svart och åska. Inte bra. Jag gillar det inte alls. Vovven blir skiträdd och Baggi blir ängslig. Maken hade gått och lagt sig. Alla vi tre åskrädda samsades i samma fåtölj. Flinga blev med tiden varm och bökig, men hon ville inte ner. Baggi hoppade iväg och försvann som en pil längs golvet med låg ställning.
Åskan drog bort så småningom. Hoppas det inte blir en så´n där natt när ovädret bara går runt och aldrig slutar.

torsdag, juli 21, 2011

Det var en gång...

...för länge sedan när Hex inte var någon Hex utan bara funderade på att bli det. På somrarna brukade hon cykla till en sjö med en mycket liten badplats. Den så kallade stranden var en ytterst smal grusremsa full av gammal vass och så fanns det en lång träbrygga samt en bit flytbygga som var förankrad ca 25 meter ut i sjön. Denna flytbrygga var ett minne från förr i tiden då det bedrevs simskola här. (Hex har emellertid aldrig gått i simskola varken i denna sjö eller annorstädes)
Hex kunde ligga på ett badlakan direkt på träbryggan i timmar utan att få det minsta ont i ryggen - så länge sedan är detta...
Hex trivdes bäst med att vara där själv för då kunde hon läsa och simma och sola och cykla hem precis när hon ville. De övriga besökarna bestod mest av sommargäster som hade sina stugor i området. Det fanns följdaktligen gott om barn som badade. En eftermiddag hände följande:
Ett gäng på ungefär fem ungar i 9 - 11 års åldern badade ihop. De klättrade upp på bryggan och hoppade i, klättrade upp, hoppade i osv. När det blev kö vid trappan så sa den ene killen till sin långsamma kompis: "Du, du har en blodigel i röven". Jag svär att den drabbade tog ett jättehopp upp på bryggan och sen försvann han springande medan han försökte titta sig i rö..en!! Jag skrattade för mig själv. Blodigel, va! Det fanns så klart inga sådana där.
Så blev det lugnt ett tag, men vänta bara. Nu hade tre av ungarna satt sig i en sådan där uppblåsbar båt med åror. De tänkte ro ut till flytbryggan. En av papporna kallade tillbaks dem och sa att det fick de inte göra. "Vem har sagt det? Står det i lagen?" sa den ene. Pappan funderade medan Hex flinade. "Nä, mamma och jag har sagt det" Ungarna rodde motvilligt tillbaks...
Men NU skulle det väl vara lugnt? (Jag hade hemskt kul åt alla deras kommentarer)
Han med blodigelfantasierna och hans ena kompis kom nu ut på bryggan med spann och fiskehåv. De tog upp vatten i spannen och sen fångade de faktiskt en och annan pytteliten fisk. Under tiden pratade de om hur de skulle göra med fångsten. "Vi går upp till vägen och säljer dem för en femma styck" (Fiskarna var nog 4 cm ungefär) "Ja,det gör vi och tar man fyra får man dem för 25 kronor" (Hmmm!?) Efter ett tag började de diskutera ifall de hade tillräckligt många fiskar. En av dem frågade Hex vad hon trodde. Jag sa att det kunde nog räcka. Nu kom den "stränga" pappan gående. Han tittade i spannen och undrade vad killarna gjorde. "Vi fiskar och vi ska sälja dem vid vägen" "Sälja" sa pappan, "de börjar ju dö, ser ni inte att de knappt simmar längre" "De vilar sig bara" sa den ene lille affärsmannen. "Vilar" (nu började pappa bli arg) "ni ser väl att de börjar dö, de flyter ju med buken uppåt" Och då kommer det: "De är kanske skendöda"
Jag skrattade så fruktansvärt! Pappa blev ilsken och röt att "häll genast tillbaks fiskarna i vattnet"
Där ändade denna underbara eftermiddag med en av de bästa gratisunderhållningarna man kan tänka sig!
Detta är faktiskt en bild från nämnda badplats. Längst därute på bryggan utspelades fiskdramat!

tisdag, juli 19, 2011

Stämde inte

Väderleksrapporten alltså. Utlovade regnskurar förvandlades till sol! Jag ändrade planerna för  dagen och satt i trädgården det mesta av tiden. Flinga sov under äppleträdet och Murre kom och låg bredvid mig. Han placerade sig väldigt trevligt - huvudet i skugga, kroppen i sol och svansen i skugga.
Baggi har en otrevlig vana att liksom ta fart inne i rummen så han redan har full galopp när han tränger sig förbi och ut genom yterdörren. Han fintade maken genom att se ut som Murre (!) och han överlistade mig med ren speed. Jag hämtade honom på vägen två gånger... Han tar kurs direkt ditåt och "sveper" staketet som ingenting. Själv är man väl inte alltid riktigt passande klädd så här på sommaren, så det kan finnas mer än ett störningsmoment än själva katten på vägen... (Jo, jag är påklädd, men inte med så mycket...)
Jag fick en slags lady Godiva idé, men det hela faller på mitt kattungehår samt eventuella svåra livslånga trauman och mardrömmar detta kommer att ge förbipasserande bilister...

måndag, juli 18, 2011

Livsfarligt...

...är det som sagt att ha semester och sitta vid datorn och beställa hem allt möjligt onödigt skit oumbärligt.

Allting började egentligen seriöst och faller utom denna beskrivning. Jag blev så förtjust i Elnas 
handledsvärmare att jag beställde ett par!! Detta ser jag fram emot - de är så jättefina. Behovet av dessa uppstår inte så snart precis, så deras tid kommer.
Då har vi däremot klädkatalogerna som dimper ner i brevlådan och alla deras 30% på-dyraste-varan-och-fri-fakt-om-du-handlar-ur-reakatalogen-erbjudanden. Hmmm. Kollar på nätversionen och visst - jeans att ha i stallet för 124 spänn är ju ok. Klänning och leggings, visst! Man får ett påslakan för 19 spänn också, lika bra det för numera tvättar man ju ihjäl lakan fortare än man hinner köpa dem.
Så ser man lite reklam på tv... nu börjar det bli farligt. Hex vrider och vänder på saken och rätt som det är så har jag min själ beställt en så´n där onödig grej. Jaha, snart får vi se om det är en blåsning eller om den "kan förändra hela livet" . Troligen något mitt emellan! Återkommer med demonstration om det inte blir katastrofalt...

Körhjälp

Maken fick hjälp med att köra stona i förmiddags så Baggi, Flinga och jag kunde ligga i soffan och se tv. Hjälp och hjälp förresten? Den där tjejen är duktig på hästar, rider själv men vill öva på parkörning. Passar oss mycket bra!
På eftermiddagen lyckades maken faktiskt sätta en ny (obs EN ny ) sko på min häst, för den gamla har ramlat av för ett par dagar sedan. Sen stånkade han -maken alltså- och hade sig och jämrade sig att han var trött och behövde sova middag. För en hov på mitt lätta halvblod, va...
Kanske en lösning? Eller silvertejp...
Jag satte mig ute och läste för det blev faktiskt sol ett par timmar. Vovven liksom trippade på tå och passerade mig ett par gånger. Hon höll på med att knycka ihop en hög hovbitar. Det får inte bli för många men det är så kul att se hur försiktigt hon glider in och ut ur stallet för att man inte ska upptäcka henne.

Ny semstervecka i morgon! Sååå skönt!

lördag, juli 16, 2011

Solen kom tillbaks!

Plötsligt var det varmt och gott och sommar ute igen. Hex använde eftermiddagen till at sitta i solstolen i trädgården. Maken skodde en häst. Hex fick för sig att hämta körsbär till maken. Vovven var med. Bären var dåligt mogna på skuggsidan, men fina där solen värmt dem. Hex kallar på vovve. Vovve står och ser dum ut. Hex tycket att vovve ska lyda, för det brukar hon. "Nixpix" säger vovve och står kvar. Hex plockar bär och tänker "vänta du". Hex är färdig med plockandet och tänker "gena" under en stängseltråd. Hex får ström i fingrarna. Jävla "bonne" som har elen kopplad fast här inte går djur. Vovve tittar på Hex och tänker "såja - där fick du reda på varför jag inte kom"
Hex tar hem bären till maken.
Maken vill inte ha... (för han ska köra på ett möte i kväll och vill vara rumsren!)


Jag får väl ta med vår spänningsmätare nästa gång då...

Jaha, då får Hex sätta sig ensam med smådjursbeståndet, kaffe, körsbär och kex och se hiskeliga plastikoperationer på tv! Det är rätt bra det också!

fredag, juli 15, 2011

Inne

Inomhus alltså. Hela dan. Regnade. Hah - då gör man somm Baggi och Murre, dvs provar olika möbler i sitt- eller liggställning. Vi var alldeles överens om detta alla tre.
Hästarna trivdes utmärkt i regnet för då får de vara ifred för flugorna.
Och detta var den snabba sammanfattningen av fredagen!

torsdag, juli 14, 2011

Dagen B...

...som i besök. Från huvudstaden!! Länge efterlängtat! Eftersom vi nu bor härute där lagen (nästan) slutar och man bör köra med stängda rutor samt att GPS:en kan bli tyst så hade jag mobilen intill där jag stod och putsade badrumsspegeln. Tittar ut och där kommer hennes bil!! Så bra. Så ser jag en bil till (?!) och så tänds backljusen på den första  som försvinner. Näää, jag går genast ut för vi bor ju här, allt var rätt. Nu sitter de två i varsin bil och pratar med varann. Ett huvud sticker ut ur bil två och säger något. Sen kommer hon bort till mig. Vet jag vem som har Highland cattle kossor? "Jag har en som blivit ensam för min häst har dött" Jag tittar över axeln och där sitter min väninna kvar i sin bil och flinar... Jag berättar vad han heter som har ett par Highlandkossor. "Näää, inte han, jag ska till den jättestora gården som också har kor" Jag tänker att visst, det kan jag tala om men han har ett par hundra mjölkkor och köper med 100% säkerhet inte en Highland. Jag nämner alltså T. "Hur kommer jag dit?" Hex berättar, det är knappt 2 km dit - inga problem. "Nä, vägen är avstängd" Är den avstängd, jag körde ju där igår. Hex är van vid sådana här, så jag dirigerar henne på andra hållet där T också har en gård. Efter att ha förklarat vägen på 1 km noga två gånger så kör hon.
Min väninna har klivit ur bilen. Hon ser redan ut att längta hem... "Vad var det där? Inga tänder hade hon heller. Hon frågade mig om vem som hade kossor men jag sa att jag var inte härifrån" Tjahapp, det är ett typiskt exemplar från trakten!
Fina hunden satt i bilen och såg så jätteförståndig ut. Han hade inte brytt sig om att resan varit lång.
Maken visar alla hästar och sen går vi in till Baggi & co. Baggi och Flinga var väldigt sociala och särskilt Baggi gjorde sig till och showade. Murre försvann ut ögonblickligen.
Vi skulle ju egentligen till Sjöbo marknad, men det regnade som bara den. Förresten hade det ju redan varit ett "smakprov" här i form av kodamen. Vi stannade inne och pratade och åt istället. Det var egentligen mycket roligare! Maken var väldigt förtjust över allt berömmet för hästarna. Baggi var väldigt förtjust över att få sitta bredvid vid bordet och äta kyckling.
Sex timmar gick fort... Tack snälla för besöket!! Du vill förresten inte köpa en ko...?
Muuu...

onsdag, juli 13, 2011

"Favorit" i repris...

Då började alltså dagen med ett väl inarbetat favorittrick av Murre. Guess what? Inte så svårt kanske... Det var en lort av storleksordningen New Foundlandshund som låg på det vanliga stället på golvet två meter från den rena kattlådan. Är han lite senil månne? Jag fick sanera upp det där genast. Trevligt sätt att börja dagen - man kommer liksom igång.
Jag kom alltså igång så bra att jag släppte ut hästarna och gav dem vatten och kammade rabatterna och klippte gräs. Murre kom spankulerande och vände rumpan till ogräskorgen. Sen trampade han flitigt med baktassarna, darrade med svansen och så pissade han dels in i korgen och dels på skaftet till maskrosjärnet. Jag tror väl jag får koller på den där kattbrackan. Han är ju direkt äcklig!
Jaha, då blev det kort avbrott för tvätt av maskrosjärn med diskmedel och varmt vatten.

Nye Barnaby i "morden i Mids." är inte dum tycker jag. De tog kål på fyra stycken i kväll och det är ganska många.
Hex älskar Murre...

måndag, juli 11, 2011

Lejon minsann...

Helena har skrivit om sitt stjärntecken på sin blogg. Jag gör detsamma. Hmmm... här är en del mystiska egenskaper, men ok då.


                                                      
En charmfull karaktär, som tycker om att agera på ett storstilat sätt. Lejonet kan vara flott och generös när det gäller att bjuda och ge gåvor. God smak med höga krav på kvalitet och komfort hör tecknet till, liksom en dragning till det lyxiga och pompösa. Detta stämmer! Fast pompösa har jag inte råd med själv....

Ett annat typiskt Lejondrag är förmågan att uthärda och ta sig igenom svårigheter. Varken hunger, smärta eller annat elände kan kuva din optimism och din kärlek till livet. Du bär ditt huvud högt genom alla svårigheter - du är stolt. Man blir trött ibland. Men får jag bara hämta mig lite så är jag med igen - starkare.



Denna varma, ansvarskännande personlighet är känd för att vara ärlig och rakryggad, tillgiven och lojal och mycket barnkär. Ärlig absolut. Rakryggad - yes! Barnkär, never...

Det typiska Lejonet är en riktig njutningsmänniska, som trivs i festliga och glada sammanhang, vill gärna vara i händelsernas centrum och tycker om att underhålla och "showa". Lejonet har ett stort behov av att bli sedd och beundrad, och blir ofta ett naturligt centrum i de kretsar hon befinner sig i. Det här stämmer på gott och ont...  En färgstark natur som förväntar sig uppskattning och respekt. Såväl stolthet som fåfänga finns i riklig mängd - men också en känslig och lättsårad läggning. Jag glömmer aldrig en oförrätt. Aldrig. Jag glömmer aldrig en tjänst eller tröst heller.

Lejonet har stort behov av att hävda såväl sina åsikter som rättigheter. Självförtroendet brukar det inte vara något fel på. Auktoritet och värdighet är kännetecknande samt en principfast läggning. Lejonet kan vara både dominant och respektingivande.

Baksidan med denna stolta karaktär är en oförmåga att träda tillbaka och svårigheter med att erkänna att även ett Lejon kan ha fel ibland. Tecknet förknippas med envishet, mod och viljestyrka. Det här stämmer också är jag rädd.

Fysiskt förknippas tecknet med hjärtat, blodomloppet och ryggen. Det är sällan man finner ett Lejon som inte har en rakryggad och ståtlig hållning! Haha! Jag får då och då kommentarer att jag är så rak i ryggen.

Frågor på detta?     





     

söndag, juli 10, 2011

Återfall

Återfall till vila alltså. Gårdagen tog knäcken på oss. Näää, det gjorde den inte. Fast några som var skitpiggelina i morse var friesergossarna! De sprang ut och började tampas med varandra direkt. Ingen stelhet där inte.
Mitt på eftermiddagen tittade jag ut i trädgården och där i gräset klev självaste Bagheera omkring... Inte bra. Han hade lyckats klämma sig ut genom köksfönstret igen, trots att jag har det kedjat. Hämtade kattrackan i forsythiorna, bar in honom och kortade fönsterkedjan tre länkar. Han satte sig genast där igen, stack ut ena frambenet och kände under fönstret med expertmin men nu var öppningen för smal.
På kvällen blev det expedition till körsbärsträden som växer längs kanten i ena kohagen. Inga kossor där i år, så bären växer långt nere. Inte värt att äta för många (fick jag den hårda vägen lära mig för två år sedan)

lördag, juli 09, 2011

Brudpar levererade

Den något vanvördiga rubriken bottnar i en massa krångel innan vi ens kom iväg i eftermiddags. Brudparet ville åka en mil... Först 3 km svag uppförsbacke, sen fotografering i skogen bland alla insekter, sen 3 km nedförbacke och sist tre mastiga uppförsbackar som kan ta knäcken på vem som helst. Till råga på allt med den tunga landån och i +25 graders värme. Jippi! Det var givetvis Nisse som låtit dem bestämma allt detta. Nähä minsann, här krävs lite omändringar för detta åtar vi oss bara inte. Det är djur vi har att göra med. Tar man inte hänsyn till det så kan man ju hyra sig en fin bil istället.
Sträckan kan vara ok. Backarna är det knappt. Då minskar vi vikten genom att ta bort groomen, alltså mig och så får det bli en bil bakom i stället. Fotograferingen i skogen med insekterna ska ta högst fem minuter.
Sagt och gjort. Hingstarna badade och selarna putsade. Vi utgår från hemmet 14.45.
Vagnen på plats. Montera ihop alltsammans. Applåder vid kyrkan för hästarna är ju alltså magnifika! Foto i skogen: 4,5 minut!! Mycket skrittande så bröllopsgästerna fick vänta i evighet vid festlokalen. Bruden var oerhört nöjd och tackade oss flera gånger.
Vid gården där vi skulle spänna ifrån går tre hästar. Hingstarna förvandlades ögonblickligen till skrikande vilddjur. Usch. Jaha, maken och jag vet hur vi ska gå åt detta, så vi fick dem lastade utan att bli nertrampade. De är jättesnälla men får de se främmande hästar blir de stökiga så det räcker.
Hemma ca 18.15.  Bada hästarna, fixa stallet, bära in grejorna, dela ut foder, laga middag, se tv från Falsterbo, somnar i fåtöljerna, vaknar, släpper in övriga hästar. Jag tror jag är nöjd för idag...
Gustav V:s landå som han använde för resor mellan Tullgarns slott och Stockholm. Den såldes från hovstallet och Nisse köpte den!! Vacker, men tung som satan och egentligen bäst till fyrspann.

fredag, juli 08, 2011

Sviterna...

...efter dessa hårda dagar(!) visade sig med att jag gick som en gammal ko i morse. Gamla kor är stela och vingliga i bakkärran samt ömma i klövarna - förlåt fötterna. Om jag gick med böjda ben och vek fötterna inåt kändes det något bättre, men då sved det i knäna istället. Tog ett par pronaxen och la mig i soffan - då blev fotlederna lite bättre. Där stannade jag ett bra tag. Maken skodde en hov på vardera Friesern.
När vi tog oss samman och körde de där två så regnade det men de gick fruktansvärt bra! Tur det för imorgon är det bröllopskörning en lång sträcka med landån som är en betydligt tyngre vagn än den vi brukar ha.

Fynden

Jag ska kanske presentera "fynden" från igår:

Vi börjar med det allra viktigaste:
Nämligen marknadskarameller till maken! Här gäller det att veta var man ska handla, för en del är vedervärdiga och andra riktigt goda. Maken köpte ett havt kilo själv när han var medtvingad i onsdags, men nu ville han ha "lite till"... Jag gillar inte de där precis så jag köper inga.

Då går vi vidare:
Borgeby (!) kryddor har ett rejält marknadsstånd.
Här köpte jag "grillkrydda Honey/Lime". Den invigs ikväll tänkte jag.

De som är i min ålder kommer säkert ihåg de där 3D vykorten som fanns när vi var små. Nu har de kommit tillbaks i större format och bättre kvalitét. 25:- för A4 bilder. Det måste jag ha ett par! Kameran klarar icke rastret riktigt men i alla fall: 
Kattunge (såklart) och....
vargar! Den här är riktigt fin!! Det är jättedjup i bilderna.

Och så ett litet men viktigt inköp:
Vingar för pengarna!! 20 stycken samt "ljushuvuden" lika många. Hon som sålde visade sina änglar hela tiden, men jag tyckte de var klumpigare än mina...
Jag provade delarna sen kl ett på natten.
Så, fynden presenterade!

Marknad

Stora dagen då alltså: Den första av de skånska sommarmarknaderna. Hörby Marknad 6-7 juli
Marknadsplats: De centrala delarna av staden. Marknaden lockar ca 80 000 besökare och 500 knallar varje år. Första marknadsåret var 1748
Fast först hissade vi 12 balar hö så vi skulle komma ihåg hur man gjorde...
Maken följde givetvis inte med idag. Pestdagen har kommit och gått för hans del.
Fint väder var det och massor med folk. Nu på dagen är de så kallade freaksen inte så många, men det finns ju en del att titta på. Folk får klä sig och se ut precis som de vill för min del så det är inte det - men jag skulle vilja veta var i allsindar de befinner sig resten av året?? De finns inte där jag finns i alla fall. Inte i städerna heller. De går definitivt inte och handlar i vanliga affärer. Jag kan inte fatta detta...



Här kommer en trevlig man. Dessutom i tvåmetersklassen...
Jag var försiktig när jag fotade så jag inte skulle få på nosen.














Vi tar ett smakprov till. Denna är rätt så söt: Blommig blus, långrandiga shorts och tvärrandiga strumpor. Längst ner ett par snygga vinterskor.
Har de en direktlinje månne? Finns det garanti? Jag stannade inte och tog reda på hur den där fungerade men det är väl en sån där som japaner(?) tänder på och skickar upp på kvällarna.
Och så har vi ju tivolit! Det var inga dåliga karuseller vissa. Den här var trevlig... men det är inte som förr när marknadstivolina sköttes av inhyrda polacker som skruvade ihop hela rasket med Guds  försyn- Hade man tur så höll det. Hade man inte det så ramlade vagnarna ner och lappade till någon. (Hände senast för två år sedan på annan stor marknad (gissa vilken, Nina...)

Kanske det finns fler som vill visa upp sig?

Här har vi en av många i klassen "bedrövliga tatueringar".  ET sitter på skuldran. Tror jag - om det inte är en dinosaurie...  De andra strecken/motiven var tunna och suddiga.

Nä nu skiter vi i detta. Jag skulle ju jobba lite också:

Här har vi caféköket! Det bakas våfflor för fulla muggar!
Min lilla plats på jorden i 3,5 timme var här. Obs! Inte jag som har "klint" allt det runtom



Anneli och Rakel håller ett skarpt öga på Pinge så han inte härjar för mycket med grädden. Det var sådana där gräddsifoner med gaspatron och de gjorde i stort sett som de ville. Tunn grädde, väldigt tjock grädde, ingen grädde alls, några gånger helt normal grädde i fint mönster, grädde i tre snabba klickar, grädde på golvet och en gång nästan i taket. Helt livsfarlig. Kökschefen Per kom in ibland och tittade strängt på oss så vi inte var stygga mot de där tingestena. Han älskade dem. När vi var klara diskade han dem noga och stoppade ner dem i sina originalförpackningar.
Nu följer i rask takt Tomelilla, Sjöbo och Kiviks marknad. Den i Kivik är störst med ca 1000 knallar och över 100.000 besökare. Den i Sjöbo är enligt mig "värst" med tanke på klientelet och hyfsat stor den också - 800 knallar och ca 150.000 besökare.