Sidor

söndag, december 30, 2012

Vad hände egentligen?

Så är det näst sista dagen på 2012. Som vanligt gick året fort och nu är det mycket snart nyårsafton igen.
Men man hann ju med en del....
I slutet av januari åkte Elna och jag till Helena och fick se riktig snö. Det var första gången för oss båda att vara så långt norrut i Sverige. Vi ville så gärna se renar och till sist lyckades det.
Här är resultatet! Renar stycken två. Vi blev överlyckliga. De där flockarna på flera hundra djur som "alla" berättade om såg vi inte röken av.
Detta var en mycket trevlig och givande resa!!

Februari var faktiskt en lugn månad.

I mars fick vi en praktikant till jobbet. Han la sig i en hel del men lyckades lite senare få fast anställning. Numera är det ständigt fullt krig mellan honom och Myran. Här blir nog uppslag till en hel del framtida inlägg...

April innebar en massa resande för Hex. De var utbildningar, möten, intervjuer och annat i fackets tjänst. Väldigt intressant att få  "nytt jobb" som utmaning.
Vidare började vi spåra med Billy. Den 14/4 blev han ett år och kunde nu faktiskt samla tankarna och bära sig riktigt vettigt åt.
Maken har här prima ordning på lina och hund.
 

I maj avled min mosters man 89 år gammal. De hade varit gifta i nästan 67 år... På begravningen talade prästen om rosenträdets stam med sina grenar, blad, blommor och "knopparna som är här idag i form av barnbarnsbarnen" Det var en fin liknelse tyckte jag.

Juni månad innebär början på bröllopssäsongen för vår del. Frieserhingstarna var flitigt anlitade.
Här väntar vi på att köra fram till kyrkan som syns i bakgrunden. Detta var den 2/6 och regnet hängde i luften, men vi klarade oss torrskodda (som alltid) Vagnen är Gustav V:s landå som rullade mellan Tullgarns slott och Stockholm i början av 1900-talet.

Juli kom med semesterledighet!! Allra första lediga dagen åkte jag med Murre till veterinären för att ta bort tandsten på honom. Jag förstod att han skulle behöva sövas och höll på att oroa mig sjuk över hur det skulle gå. Murre fyllde 15 år och tänk om han inte skulle överleva det där.
Det gjorde han såklart. På kvällen tuggade han hundarnas torrfoder så smulorna rök.
                               Det gäller att sköta sådana här tänder som Murre visar upp.

Augusti kom och semestern tog slut. Vädret var fortfarande varmt och man kunde bada i havet.
På min födelsedag den 5/8 åkte vi till Kivik och vi var även "hemma" hos Billy och Flinga där de föddes. Billy började se riktigt pampig ut. Förståndet var det klenare med...
Så i slutet på månaden var det äntligen dags för Helena att komma till Skåne! Vi lyckades visa henne storkar, (stycken en) slott, samt låta henne smaka provinsiell mat såsom ål...
Hon skulle ju köra häst också och den där kvällen den 29/8 visade sig bli varm och vacker.
                                        Här kör Helena friesarna på grusväg i sommargrönska.

September innebar ganska många möten och konferenser för Hex del. En eftermiddag på bussen hem ringde chefen och meddelade att hon skulle sluta hos oss, men bli kvar i firman. Skit också. Det där har varit en av de bästa chefer jag haft under alla år. Jaha, då får vi söka upp en ny. Det kommer inte att bli lätt...

I oktober, närmare bestämt den 4:e väljs Hex till sektionsordförande i facket! Detta blir man mycket stolt över såklart. Tur det finns kunniga kolleger som kan hjälpa till, för det här blir mycket nytt att lära sig. Hex tror emellertid att hon kan trivas i rollen!
Vi letar nu efter en ny chef. Fleecen och Ullrich söker båda tjänsten. Den ene är värre än den andre så vi måste agera mot detta. Vi lyckas och Fleecen blir mycket förnärmad och "sjukskriver" sig.

November innebär jämn födelsedag för maken. Vi har öppet hus och folk kommer som om de var regisserade i jämna flockar snyggt och prydligt hela dagen.
Chefstjänsten tilllsätts men Myran försöker svärta ner vederbörande innan. Det blir ett jävla liv men eftersom Ullrich "är kristen" så får hon härja ostört...

Så blir det december igen. Snön kom väldigt tidigt till Skåne och otroligt nog kunde vi köra släde den 8/12. Hex kunde prova sparken också!

Jaha och i morgon är det alltså sista dagen på året. Det var ett bra år då inget djur var sjukt eller lämnade oss. Maken var i stort sett frisk och Hex fick inte ens minsta förkylning.

             GOTT SLUT OCH GOTT NYTT ÅR 2013 TILL ALLA BLOGGVÄNNER!!
 

lördag, december 29, 2012

Brutalt överfallen

Hex är mycket förtjust i att stanna uppe till ca 2 på natten om det går att sova länge nästa morgon. Kattrackorna frågar efter frukost i vanlig tid, men de brukar faktiskt ge sig när de märker att matte är livlös.
Sen har vi Billy...
Han ska inte alls gå upp på ovanvåningen, men Bagheera petar upp köksdörren så det är fritt fram.
Där ligger man och sover när plötsligt himlen ramlar ner i form av nära 30 kg tung, enormt glad och mycket vild terv. Avstampet sker mitt på golvet så han kommer flygande genom luften. Han sprätter med benen, käften är vidöppen och kroppen kastar fram och tillbaks. Han gräver med nosen i ansiktet på en. Rena infernot. Går inte att beskriva.
Nere på golvet sitter Baggi och liksom kommenterar det hela med glasklar och väldigt hög röst. "Mjaaaauuu. Mjau. Mjaaaaaaauuu"
"Tyst, katt."
Hex stiger upp.
Något egendomlig stil, men här ligger det lilla aset den rara unghunden i en av favoritställningarna med huvudet på tröskeln in till köket. 

tisdag, december 25, 2012

Vi firar jul

Vi är alltid hemma själva på julafton. Lugnt och skönt och inga djur som är ensamma eller får komma in på "fel" tider.
Fast en del förberedelser startar såklart på lille julafton.
Maken tar in granen och nu ska den kläs.
Tur man har hjälp som sitter beredd...
"Showen kan börja"
Finns det en låda i huset så ska den kollas:
I de här fallet lådan till julgransljusen - lite smal kanske.
Bagheera är mycket nöjd med sin insats  som pappersvakt och alltiallo.
                    "Visst gör vi detta bra, matte"

 
 
Efter en ganska lång stund har det blivit resultat av ansträngningarna
 
Sen förflöt resten av den 23:e och julafton i behagligt lugn. Vädret var förstås värdelöst med blåst och regn. Lika bra att bli inne. Det är mysigt med värme och mat och kakor och att ligga i soffan.
Nu ska vi se filmen "Änglagård - terdje gången gillt". Jag såg den på bio när den var ny och den är bara för bra!
Glöm inte att jag har fikat tillsammans med Rikard Wolff!

God fortsättning på julen!

 





söndag, december 23, 2012

En del att göra...

Granen ska in och kläs. Skinkan ska i ugnen. Knäck måste vi ha. Flinga fäller så dammsugaren är flitigt i användning...
Frånsett det så är det faktiskt fjärde advent och lille julafton!!
 

fredag, december 21, 2012

Så rått...

Lunchdags på fackexpen. De sista entusiasterna som jobbade innan helgerna tuggade i sig medhavda rester.
Stämningen något dyster. Inga muntergökar de där kollegerna precis...
Så kommer en av de fåtaliga killarna in i köket. "Finns här något skyddsombud kvar?" Nä, det gjorde det inte. Vad handlar det om undrade vi. "....-en har råttor i omklädningsrummet" Va??!! Vi började flina upp oss för det här lät väl ändå lite för bra. Vad ska vi göra åt det, sa någon. "De vill ha dit ett skyddsombud på akut skyddsrond".
Men... råttor dagen före julhelg, sluta. Hur har de kommit in då undrade Hex. "De hade vattenläcka och så bröt hantverkarna upp golvet och så kom råttorna." "Luftgevär" sa en. "Anticimex" sa Hex. "Ring huvudskyddsombudet" föreslog en tredje.
Kan vi skicka dit någon de inte känner igen som kan låtsas vara skyddsombud? Näää, det kunde vi nog inte. Efter lite resonerande var vi överens om att problemet kanske kunde vänta tills efter helgerna för råttorna hade vid närmare undersökning huserat i omklädningsrummet ett tag.
De kanske är tama vid det här laget...
 

tisdag, december 18, 2012

Genomgång och planerat överfall

Tänkte dyka upp på vanliga jobbet och fredligt sitta vid en dator idag.
Men man har sina aningar... Bäst att gå på armbågarna under receptionsluckan så ingen får syn på en direkt. Det hjälpte inte.
Fleecen hade för dagen "ont i ögat" så han kom inte och jobbade. Men eftersom han var hemma igår också och sa att han skulle komma idag så var det fullt av planerade besökare hos honom.
Mini undrade om det inte var brunögat han hade ont i...
Ullrich måste sms:a eller ringa till sin nya sambo ca åtta gånger per dag. Det tär en del på arbetstiden. Damen i fråga dök även upp personligen på lunchen iklädd ridbyxor, strumpor och kängor. Om detta skulle imponera på oss så blev i alla fall reaktionen hos Hex det motsatta för jag anser inte att man går in arbetsklädd för djurskötsel i våra rena lokaler och definitivt inte in i lunchrummet. Sen stannade hon till drygt 13.10 så Ullrichs kund fick vänta. Detta sambobesök var emellertid mycket viktigt - hon var där nämligen igår också...
Myran får lov att gå och lägga sig på arbetstid om det inte är längre än en kvart för då får hon flexa ut.
(Vid det här laget började vi titta efter dolda kameror i väggar och tak)
Klockan 17 kom halva Myrans släkt och hälsade på. Rena släktkalaset på jobbet numera.
Lilla Ny gick till chefen och var orolig för att en kund ville prata om världens undergång. Hon mådde inte bra av detta och tänk om det var sant.
Myran spetsar på att väljas till fackombud. Ullrich och Trollet är överens om att detta är ok. Tamarind är inte överens. Men när han pratar med Ullrich är Ullrich överens med honom i stället.
Hex anser att Ullrich är en vante...
Nu skiter vi i det där och visar lite skräckbilder!!
Det var ju den där datorn som vi köpte. Leverans givetvis i stor låda.
Är detta inte en skräckbild? Nähä, men då ska vi gå lite närmare...
Här är skräcken personifierad. Baggelidera tillbringade hela eftermiddagen och kvällen med att lura på byten i lådan. Han satt så här med ögat och när intet ont anande hund kom förbi så sträckte han ut armen genom hålet och försökte pricka vederbörande med klorna. Flinga blev jättearg och skällde högt. Billy försökte finta honom. Murre försökte sticka in sin arm och klösa tillbaks. Hex blev biten i benet minst två gånger för man glömde liksom att han satt där i lådan och kunde rusa ut och anfalla när man kom förbi.

 

söndag, december 16, 2012

...och tiden går

Det är redan tredje advent
Gråväder i Skåne.
Men det blir besök på en musik- och julshow i eftermiddag!

lördag, december 15, 2012

Åter i ny skepnad

Här är jag!
Till dem som eventuellt har saknat mina spirituella och högst sanningsenliga inlägg kan meddelas att Hex numera (sedan 30 minuter) är beväpnad med ny dator!!!
Man fick deportera maken och koppla in alla prylar. Först ville den inte starta men efter att ha tittat snett på varann en stund verkar vi nu komma fint överens.
Snabb, trevlig och ljudlös!!
Hex älskar sin dator ♥
Den gamla hoppas jag får komma till datorernas himmel för den gick troget i nära sju år och fick stå ut med en hel del experimenterande.

 

tisdag, december 11, 2012

Total anarki (okontrollerat kaos)

Snö på tvären och blåst imorse. Nä minsann, idag blir det jobb hemifrån. Kollegan bor på Österlen vid Glimmingehus och hennes make som kör snöplogen på småvägarna totalförbjöd henne att ge sig ut.
Man får gjort en del jobb ändå. Vårens möten är planerade. Extrafolk schemalagda. Konferensmöjligheter undersökta.
Kanske man skulle kunna julpynta en aning också.

Bagheera ser ögonblickligen möjligheterna:
Billy undrar varför det ligger en katt på bordet och Bagheera utnyttjar sin upphöjda position. (Kolla klorna...)

"Nu ska vi se vad vi har här"
Man måste sniffa igenom blomman ordentligt!

Sen kan man göra annat med den också...
Jaha, det var ju bara att vänta.

Observera nu att ett hundslagsmål har brutit ut på golvet. Såvitt jag vet är det dessutom djurförbud härinne eftersom vi är i den "hårfria avdelningen"
Flinga är i full färd med att "bita ihjäl" Billy. Han gillar att ligga underst för då kan han sparka henne med bakbenen.

"Hallååå! Bryt!"
Vissa har redan slappnat av och Billy undrar fortfarande varför katten är på bordet.
...och så är det bara för matte att städa igen...

söndag, december 09, 2012

Vi lyckades!

Det blev en slädtur igår! Solen sken och det var ungefär 8 minusgrader.
Egentligen hade det känts tryggare att ha ardennern framför släden, men nu ville ju maken att vi skulle köra med hingstarna så då fick det väl bli så.
Vädret kunde inte ha varit bättre, fast det är rejält kallt att sitta i en släde.
Visst är det vackert! Hästarna gillar att dra när det går så lätt. Givetvis har vi bjällerkrans och malmklocka när det är "tyst fordon"

Vi kör först på den smala asfaltvägen. Snön är packad av bil- och traktorhjul så föret är i det närmaste perfekt.
Maken kör och Hex springer i förväg och fotograferar. Fast jag körde faktiskt en hel del också!

Sen kommer vi in i skogen. Nu är det grusväg men släden glider lika fint här.
Ganska mycket snö!

Och det var den åkturen. Det handlar om timmar för att sådant här ska lyckas. I dag skulle vi egentligen till Malmö och se en julshow, men det snöar och blåser så här körs absolut inte hemifrån.

Till sist: För dem som undrar - JA, jag har kört spark!!

fredag, december 07, 2012

Kan detta gå?

Vinter.
Snö.
Kan det gå att köra släde månne? Vi får ta en titt på möjligheterna. Förra året kunde vi inte köra en enda gång så alla grejor måste plockas fram ur mörka vrår.
Därinne står släden. Det är en tung rackare som måste hanteras med kunskap och styrka. Ingen nätt "kana" som man ser i sagoböcker.
Nu ska den ut. Maken har en plan:

Som sagt...
Nu kopplar vi ihop det hela!

Rejäl kätting och så ser vi hur detta kan gå. Här står släden med aktern först så styrmöjligheterna är så att säga obefintliga...

Så då. Nu krävs bara lite kringarrangemang såsom en stång, två svänglar, ett par schackel och ringar som förlängning, fyra kopplingar till linorna och två hästar.
Fortsättning följer (i morgon?)


onsdag, december 05, 2012

I barnens värld...

Mini har en stor ruskig katt (med tonvikt på stor) som heter Tellus och han ser ut ungefär såhär:
(Bild från nätet)
Vidare så har hon en son på tre och ett halvt år. Han kan inte säga "Tellus" utan kisse heter för honom "Tullis".
I alla fall: Snön ligger meterdjup knappt decimeterdjup i Minis trädgård på morgonen. Kisse vill inte gå ut. Varför vill han inte det undrar sonen. Han fryser nog om tassarna tror Mini.
Sonen tänker över detta. Sen sätter han sig intill katten och säger till honom. "Du kan låna mina kängor Tullis. Du får det."

söndag, december 02, 2012

Första advent

(Undrar hur många bloggar som har den överskriften just nu?)
Här snöar det! På tvären...
Vi tänker i alla fall åka till byns kyrka om en stund.
I kväll är det skyltsöndag och vi kommer att köra vagn med Nisses hästar. Det är traditionell Luciakröning och vi kör flickorna en runda på gator och torg så de syns.

lördag, december 01, 2012

1:a överallt

Första december och dagen före första advent.
Här ska städas.
Tvättar fönster och byter gardiner.
Baggi blir inlåst i källartrappan och gal för full hals.
Dammsuger på ovanvåningen. Murre ska ögonblickligen i lådan och sen sprätter han sand på golvet. Hex dammsuger igen...
Murre blir inlåst på vinden. Han säger inte ett ljud, så man får leta själv.
Sätter upp ljusstakar och stjärnor.
Vad underbart det är med advent...
...och solen går ner utanför.

En som vet hur man ordnar för sig.