Sidor

lördag, juli 20, 2013

Från inget till "allt"

Varför är det så att  när man läser något eller ser en bild, eller hör ett uttryck som man tidigare aldrig lagt märke till så kommer samma sak upp flera gånger?
Jag såg ett program på tv som handlade om USA:s utveckling. Det visade hur man skapade stålindustrin och kunde börja bygga på höjden i städerna för att klara den ökande folkmängden.
Skyskrapor uppfördes i t.ex. New York.
Så visades Flatiron Building. Aldrig hört talas om... Jaha, det är ju en fantastisk skapelse förstås och riktigt speciell i formen.
Nästa dag läste jag en bok. Gissa vad där var för bild? Flatiron Building såklart!
Nu har jag tittat på nätet och läst en massa om huset. Fantastiskt!
Och hur ska jag kunna få se det i verkligheten? Resa dit är enda lösningen. Hmmm...
Flatiron Building ser med sin bredd på bara 1,85 meter spetsig ut framifrån, men sedd bakifrån är den fyrkantig som ett vanligt hus.

"The Fuller Building stod klar 1902 och var ett av de första höghusen i New York med stålramar som bärande konstruktion. Det trekantiga husets spets är bara 1,85 meter bred, och formen gav snart huset dess smeknamn, Flatiron (Strykjärnet). Medan det byggdes kallades det ”Burnhams dårskap” för att håna arkitekten Daniel Burnham, som ritat den märk­liga byggnaden. Många ansåg att vinden skulle välta höghuset. Flatiron Building står dock kvar." Ur "Illustrerad Vetenskap"

Jag har fått ett strykjärn på hjärnan!!

4 kommentarer:

 1. Dearest Kajsa,
  One wonders indeed how by fate we can stumble upon something we'd never noticed before and it comes flying into our face twice or even trice...
  Hugs and happy weekend.
  Mariette

  SvaraRadera
 2. Ja det är en mycket speciell byggnad. När Oscar och Petra var i New York fotograferade de den. Ha en fortsatt varm helg *ler*.

  Kramen

  SvaraRadera
 3. Strykjärnshus är onekligen spännande. Vi har ju ett i Malmö med! Nog inte så högt!
  Kram och njut av sol och värme!
  Karin

  SvaraRadera
 4. Det är inga stora personer so kan röra sig där. Men högt är det :)

  Lite spännande läsning om ett gammalt hus :) Klart man får strykjärn på huvudet :)

  SvaraRadera