Sidor

lördag, juli 14, 2012

Kvällstur med extraupplevelse

Maken och Hex körde en lång runda med halvblodsstona. Det gick alldeles utmärkt med lagom varmt väder och allt.
När man kommer hem ska hästerna duscha och selarna ses över. Det tar sin tid. Klockan var nu ca 16.30.
Maken tyckte att vi skulle köra ardennern också.
Jadå, jodå, kvällen var vacker och det kunde ju vara trevligt. Maken hämtar in en motsträvig ardenner (arbetsskygg) Ena framskon är något lös... Maken fixar detta. Leo själv var något vild i "frisyren" så vi fick borsta upp honom en hel del.
På vagnen skulle stång för parhästar bytas till skaklar för en.
När vi kom iväg var klockan nästan 18...
Efter ca två km står en alldeles ensam liten kalv i en hage. Den är halvt dold av buskar. "Vi kör in och säger till" tyckte Hex. För nu skulle jag äntligen få se denna enorma kostall inifrån som bonden T byggde för några år sedan. Här har han ca 300 djur.
Först gällde det att hitta en ingång. Kossorna stod i kö för mjölkning och för att komma in i ligghallen. Man får vara försiktig och inte skrämma dem för då kan kaoset bli totalt.
Vid andra försöket hittade jag in till en som tvättade mjölkmaskinerna. Jag berättade om kalven. En Border Collie kom springande utan ett ljud och hälsade. Jag hade hur gärna som helst stannat ett tag och mjölkat och sett kossorna gå förbi. Men det var bäst att komma iväg kvickt utan att störa.
När jag kom ut hade maken hittat T själv och undrade om han inte skulle köpa ardennrar att bruka jorden med. "Visst, men då får jag nog ha fler anställda" sa han. (Kanske femtio st. eller så) "Jag hämtar kalven" sa han "ingen ville kännas vid den, men den måste ju ha kommit någonstans ifrån"
Kanske storken har gjort en felleverans...
Vi körde iväg igen och var inte hemma förrän kl 19.
Det är hursomhelst väldigt trevligt att åka bakom en ardenner i sommarkvällen. Det går inte särskilt fort och inte mycket rubbar Leo ur sitt lugn.
"Mjölkgrop". Jag hade gärna haft hand om en sådan ibland.

3 kommentarer:

 1. Det var ju en trevlig åktur och tur att ni räddade kalven.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Vad trevligt med ett studiebesök oxå. Ha en fin kväll.

  SvaraRadera
 3. Jag säger då det. Du är då mé om i stort sett allt :)
  -Nu é já hemma från myggiga norrland!
  KramKramKraaaaaaaam!!!!

  SvaraRadera