Sidor

lördag, juli 09, 2011

Brudpar levererade

Den något vanvördiga rubriken bottnar i en massa krångel innan vi ens kom iväg i eftermiddags. Brudparet ville åka en mil... Först 3 km svag uppförsbacke, sen fotografering i skogen bland alla insekter, sen 3 km nedförbacke och sist tre mastiga uppförsbackar som kan ta knäcken på vem som helst. Till råga på allt med den tunga landån och i +25 graders värme. Jippi! Det var givetvis Nisse som låtit dem bestämma allt detta. Nähä minsann, här krävs lite omändringar för detta åtar vi oss bara inte. Det är djur vi har att göra med. Tar man inte hänsyn till det så kan man ju hyra sig en fin bil istället.
Sträckan kan vara ok. Backarna är det knappt. Då minskar vi vikten genom att ta bort groomen, alltså mig och så får det bli en bil bakom i stället. Fotograferingen i skogen med insekterna ska ta högst fem minuter.
Sagt och gjort. Hingstarna badade och selarna putsade. Vi utgår från hemmet 14.45.
Vagnen på plats. Montera ihop alltsammans. Applåder vid kyrkan för hästarna är ju alltså magnifika! Foto i skogen: 4,5 minut!! Mycket skrittande så bröllopsgästerna fick vänta i evighet vid festlokalen. Bruden var oerhört nöjd och tackade oss flera gånger.
Vid gården där vi skulle spänna ifrån går tre hästar. Hingstarna förvandlades ögonblickligen till skrikande vilddjur. Usch. Jaha, maken och jag vet hur vi ska gå åt detta, så vi fick dem lastade utan att bli nertrampade. De är jättesnälla men får de se främmande hästar blir de stökiga så det räcker.
Hemma ca 18.15.  Bada hästarna, fixa stallet, bära in grejorna, dela ut foder, laga middag, se tv från Falsterbo, somnar i fåtöljerna, vaknar, släpper in övriga hästar. Jag tror jag är nöjd för idag...
Gustav V:s landå som han använde för resor mellan Tullgarns slott och Stockholm. Den såldes från hovstallet och Nisse köpte den!! Vacker, men tung som satan och egentligen bäst till fyrspann.

14 kommentarer:

 1. Antar att du inte fick några bilder på det färdiga ekipaget... men jag kan se inre bilder hur vackra era hästar var. Dock tveksam till brudparets krav. Tur det gick att lösa till det bästa för hästkrakarna (sa djurvännen Hulda)

  SvaraRadera
 2. Nä, jag tog inga bilder idag. Jag gjorde det påskafton när vi körde senaste bröllopet med de där två. Lite höga krav på djuren, men det ordnade sig ju.

  SvaraRadera
 3. Känner att hos er går hästarna säkra för krav från oförstående människor!! Skönt!

  SvaraRadera
 4. Tack för mail.... uppskattat! Hoppas det är att ok att jag delade med mig på FB. Om inte... hojta till så tar jag bort.

  SvaraRadera
 5. Jag kan se framför mig hur fint allt var & att era hingstar slog alla med häpnad förvånar mig inte. Dem är så otroligt vackra!!
  Sv; Du har heeeelt rätt, det är en Malle :D
  KramKramKraaaaaaam

  SvaraRadera
 6. Sv Lippe: Hästarna ska arbeta men inte slita. Lika bra att tala om det redan när de beställer turen så slipper man ändra på själva bröllopsdagen.

  Sv Hulda: Klart det är ok!

  Sv Ninz: Det är spektakulärt med svarta hingstar. De gillar att visa upp sig också!
  Kramkramkraaam!

  SvaraRadera
 7. Det lät långt med en mil i den här värmen.. förstår att det blev en hel del skritt för pållarna. Och kan man vara annat än nöjd att få färdas med detta tjusiga ekipage. Tur/bra att ni har väluppfostrade hingstar.
  Kramar!

  SvaraRadera
 8. Vilken otroligt vacker landå.Skulle vara kul att se när den är i "bruk".

  SvaraRadera
 9. Sv Helena: En mil i backar och den vagnen är gränsfall. Man behöver ju inte köra slut på hästarna. Som sagt var "kunderna" nöjda!
  Vi fick ta i rejält med gossarna när de kom så nära de främmande hästarna. De glömmer sig och kan trampa eller gå ifrån oss.

  Sv Marianne: Det är en tjusig vagn. Kallas "kungavagnen". Kan täckas med två suffletter och i dörrarna döljs glasrutorna som gör det hela till en täckt vagn!

  SvaraRadera
 10. Ljuvligt, men jobbigt för djuren. Jag blir så glad när ni sätter djuren i det främsta rummet. ;)

  SvaraRadera
 11. Sv veiken: Vi övningskör dem ofta 13 km, men då har vi betydligt lättare vagn och är bara två personer. Vi är rädda om våra snälla hästar! (Så förblir de snälla och lydiga)

  SvVicke: Den är jättefin! Byggd i början på 1900-talet - fantastiskt!

  SvaraRadera
 12. Sv; Japp, begravning blir det....njäää, men sörjer det gör jag allt. Hon har skött sitt arbete magnifikt :D Men i morgon kommer det en ny yngre förmåga. Vi får väl se hur hon sköter uppgiften :)
  KramKramKraaaaaaaam!!

  SvaraRadera
 13. Det är ju så att nästan alla nya vitvaror är en bra bit klenare än gamla. Men 13 års tjänst får du vara nöjd med.
  Kramkramkraaam!

  SvaraRadera