Sidor

måndag, augusti 09, 2010

"Småbrukardag"

...skulle vi alltså vara med på med ardennern Leo idag. Och efter sex veckors sol och torka så regnade det givetvis. Vi begav oss åstad som det står i sagoböckerna. Han som anordnade det här jippot har ekologisk odling hemma av potatis och allehanda grönsaker. Leo skulle dra en gammaldags potatisupptagare och jag hade ju nog tänkt mig ett sådant här "stycke" som vi säger.

Fina rader med kupad potatis - minus blommorna förstås - Men jag borde ju ha anat oråd...


Ekologiskt var det...Kajsa av gammal bondestam är en aning skeptisk till det.Okej, vi tittar på det ekologiska potatislandet:


Var är potatisstånden? Det växer en del annat här också visst... Fin "målla" här närmast, massor av Baldersbrå, höga fina ogräs.


Vad händer om man sätter en gammaldags hästdragen potatissprätt i detta? Rätt svar: Inte ens en 800 kg tung ardenner kan rubba den eftersom ogräset snor sig om billen och hjulet kan inte rotera. Leo blev arg och rädd och vi fick givetvis spänna ifrån honom. Då kom den här traktorn fram och körde upp några meter av potatis stora som duvägg...


Vi satte Leo för en "sjupinnaharv" i stället. Det tyckte han var lagom jobb så han skötte sig utmärkt bra!

Men den här gamla Farmall traktorn från 1954 är väl för underbar. 50 hk!!


Efter ett par timmar ösregnade det så vi körde hem och stoppade om Leo och gav honom extra mellanmål. Själva gick vi och sov middag...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar