Sidor

torsdag, mars 15, 2012

Oliktänkande

När man går ute i stallet och fodrar hästarna kan man fundera över hur de där som "bara" är djur har helt olika sätt att bemöta sina så kallade problem. Är man häst tror jag att det största bekymret är hur man ska komma åt sin mat så fort som möjligt.
Vi väger upp höet i Ikeapåsar så man kommer alltså in till dem med en säck som ska tömmas på en bestämd plats.
Ett av stona står med rumpan mot dörren. Då hindras liksom infarten, men å andra sidan är hon beredd med mulen direkt man tömmer ut höet och där tjänar hon kanske en sekund eller två.
Hennes syster står med huvdet mot dörren och försöker sno till sig en tuss direkt. Då får man schasa undan henne och allt tar längre tid.
Cosmos gör ungefär likadant.
Hingstarna stoppar huvudet i säcken om det går och masar sig ytterst långsamt ur vägen. De bekymrar sig inte alls om att man föser dem eller klappar till dem på halsen. Denna variant tar definitivt längst tid.
Så har vi då herr Klyftig - nämligen ardennern. Han håller full koll på en, när man kommer med hösäcken är vägen fri eftersom han noga har flyttat sig ur vägen och står redo med nosen över höplatsen. Bara att hälla ut och så börjar han äta. Snabbt och enkelt!
Han har till och med ett ovanligt vackert "fodral" till sin skarpa hjärna!!

2 kommentarer: